Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Meestgestelde vragen

Wat is het verschil tussen parket en een houten vloer?

Parket is een met lak, was of olie afgewerkte vloer die bestaat uit smalle latten. Deze worden in allerlei patronen gelegd en aan de ondervloer vastgelijmd. Een planken vloer bestaat daarentegen uit brede stroken hout, die tegen elkaar aan worden vastgespijkerd. De vloer als geheel oogt wat ruwer en is in tegenstelling tot parket nooit helemaal egaal vlak. Lees meer over de afwerking van houten vloeren

Wat is Janka?

Janka is een maat voor de hardheid van hout. Het wordt gedefinieerd als de kracht in Newton die benodigd is om een gladde stalen bol met een diameter van 11.824 mm tot precies de helft in het hout te drukken (volgens ASTM standaard). De diameter van de stalen bol is voortgekomen uit de oppervlakte van die bol, die bedraagt namelijk precies 100 mm2.

Janka wordt vaak toegepast om de hardheid van houten vloeren te kunnen vergelijken. (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Janka)

Wat is laminaat?

Laminaat is kort gezegd kunsthout. Deze vaak dunne laag van kunststof die er als een plank uitziet, slijt en is vervolgens ‘op’. Een echt houten vloer ook, maar dankzij de bewerking (vaak met harde lak) lang niet zo hard en bovendien kan door te schuren de vloer weer ‘als nieuw’ worden gemaakt. Het blijft hout en is dus veel duurzamer. Laminaat is in aanschaf goedkoper maar op de lange duur is een houten vloer toch voordeliger.

Hoe vaak kan ik een houten vloer schuren?

Ongeveer vijf keer. Dat betekent dat een houten vloer een leven lang meegaat.

In wat voor houtsoorten is mijn vloer verkrijgbaar?

Eikenhout in diverse varianten zoals Amerikaans- of Europees eiken, maar ook kasteeleiken, gebakken eiken, geschraapt, gerookt en wit eiken. Verder in grenen in diverse soorten, notenhout, essen, eadoorn, merbau, teak en tal van andere soorten tropisch hardhout.

Hoe dik en hoe lang zijn de te leggen vloerdelen?

Een massief houten vloer is meestal 20 mm dik. In combinatie met de ondervloer kan de totale dikte van het geheel variëren van 23 tot 32 mm. De planken in een houten vloer zijn vanaf 145 tot 295 cm. Dit hangt van de houtsoort af. De langste planken komen doorgaans aan de rand te liggen, in het midden verspringen de uiteinden ongeveer 30 cm.

Wat is de levertijd van een bestelde vloer?

één tot maximaal drie weken als u de vloerdelen zelf legt en drie tot acht weken als ons bedrijf uw vloer tot de laatste centimeter verzorgt.

Kan ik mijn houten vloer of parket zelf leggen?

Zeker, dankzij de meegeleverde handleiding. Er zijn twee methoden: verlijmd of zwevend leggen. Een ‘zwevende vloer’ krijgt een ondergrond van folie, waar een rachelwerk van vurenhout overheen komt. Daar wordt de houten vloer onzichtbaar op vastgenageld. Een verlijmde (parket)vloer komt doorgaans op een ondervloer van spaanplaat die aan de bodem ‘zandcement’ vast wordt gelijmd. Is de ondergrond van hout, dan komt daar eerst een soort rubberen laag overheen, af te dekken met spaanplaat waar de houten vloer op wordt gelijmd.
Het leggen van een verlijmde vloer duurt iets (meestal een dag) langer dan het zwevend leggen. Bij grote oppervlaktes zoals 80 vierkante meter, kan het een volledige werkweek in beslag nemen. Lees meer over het leggen van een houten vloer.

Wat is het verschil in gebruik, tussen een verlijmde en een zwevende houten vloer?

Een verlijmde vloer klinkt massiever en daardoor minder ‘hout-achtig’ dan een zwevende vloer. Laatstgenoemde is dan ook geluidarmer en beter geschikt voor bijvoorbeeld appartementen.

Is elke ondergrond geschikt voor het leggen van een houten vloer of parket?

In principe wel. Voor een vakkundig bedrijf als het onze is geen ondergrond te moeilijk om daarop uw gewenste vloer aan te brengen.

Hoe wordt een houten vloer afgewerkt?

Met olie, lak, met was of door ‘roken’. Uit een gerookte vloer verdwijnt het looizuur, met als gevolg dat het hout donkerder oogt, het oppervlak iets onregelmatiger wordt maar ook de tekening van de nerf beter zichtbaar wordt. Een gelakte vloer bestaat uit drie lagen lak, die het hout beschermen tegen slijtage. De afwerking met olie accentueert de houtstructuur, waardoor de uitstraling nog natuurlijker wordt. Keerzijde van die medaille is, dat de vloer iets meer onderhoud vergt. Dat geldt ook voor een vloer in de was, die regelmatig met nieuwe was opgewreven dient te worden.

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Om te beginnen regelmatig stofzuigen, want zand en vuil werken als schuurmiddelen en doen het hout onnodig slijten. Daarnaast is bewerking met de meegeleverde en naderhand altijd verkrijgbare olie noodzakelijk om uw vloer in topconditie te houden. Een gelakte vloer is eenvoudig met water af te nemen, maar zal eens in de zoveel jaar van een nieuwe laag moeten worden voorzien. Het onderhouden van een vloer in de was staat hier boven.

Vocht op de vloer, geeft dat vlekken?

Gemorste drank, etenswaren of ander vuil moet zo snel mogelijk van de houten vloer worden verwijderd. Dat kan met een licht bevochtigde doek. Er kunnen dan geen vlekken in het hout ontstaan. Een houten vloer is dankzij de moderne afwerking weliswaar onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij.

Kan een houten vloer ook in de keuken of badkamer worden gelegd?

In de keuken wel, want alle soorten gemorst vocht zijn in principe afneembaar. In de keuken wordt verhoudingsgewijs meer gelopen dan in de rest van het huid, zodat het onderhoud van de houten vloer op die plaats meer dan normaal onderhoud vergt. Een badkamer is ten enen male ongeschikt voor een houten vloer, vanwege de hoge luchtvochtigheid die hoe dan ook het hout aantast. Verder zijn zeep- en shampooresten vanwege hun chemische samenstelling funest voor het hout. Bovendien kan een houten vloer aan de randen nooit waterdicht zijn.

Een houten vloer leggen in een nieuwbouwwoning is dat vragen om problemen?

Nee, nieuwbouwwoningen zijn helemaal niet zo vochtig bij de oplevering. Er is veel en langdurige ventilatie aan voorafgegaan. Er kan dus met gemak een massief houten vloer in een nieuw huis worden gelegd. Het is iets anders als de dekvloer nog vers is, bijvoorbeeld opnieuw gestort of aangestreken.

Kan een houten vloer verkleuren?

Ja, dat is normaal met een natuurproduct. Al naar gelang de houtsoort en UV inwerking beloopt dit meestal 1 maand tot 1 jaar. Nuances en structuur kleuren gelijk mee op en aan de houtstructuur verandert niet veel. Een vloer die pas is gelegd heeft dus tijd nodig om de definitieve te kleur te krijgen. Vloeren die worden afgewerkt met een water gedragen lak verkleuren het minst, daar deze de UV straling vertragen.

Kan een eenmaal gelegde was- of lakvloer later alsnog worden veranderd in een vloer die met olie wordt behandeld?

Ja dat kan. Na het volledig schuren en polijsten van de vloer kan de vloer in de olie gezet worden. Veelal worden de aanwezig plinten verwijderd en door nieuwe vervangen.

Kan een houten vloer ook in de keuken en badkamer geplaatst worden?

Dit kan in beide gevallen, want alle soorten vocht zijn in principe afneembaar. In de keuken wordt verhoudingsgewijs de vloer meer belopen dan in de rest van het huis, zodat het onderhoud van de vloer op die plaats iets meer aandacht verdient. Denk hier aan een extra reiniging met zeep en wellicht wat onderhoudsolie. Bij een badkamer moet men gebruik maken van een iets stabielere houtsoort. Aansluitingen dienen professioneel afgekit te worden. Nadien de vloer met olie of lak beschermen tegen het vocht. Een onbehandelde vloer is niet aan te raden. Van de vloeren die wij tot op heden hebben gerealiseerd is nog geen klacht ontvangen.

Als ik in de keuken een houten vloer wens, wanneer wordt die dan geplaatst?

Wij kiezen voor de keuken eerst, daar dit de koper een paar m2 hout scheelt en er bij plotselinge wateroverlast sneller en makkelijker ingegrepen kan worden. De installateur van de keuken dient wel rekening te houden met de opbouwhoogte van de vloer. Veelal korten wij de schopplanken in en worden deze weer gemonteerd. Een uitzondering hierop is indien men gebruik maakt van een kookeiland, welke op poten staat en waar geen gebruik wordt gemaakt van een schopplank.

Alleen zepen en niet oliën of lakken?

Dit is een mogelijkheid, welke zeer bekend is in Scandinavie. Door middel van het vele intensieve zepen na het leggen van de vloer wordt deze vocht en vuil afstotend d.m.v. de reststoffen van de zeep. De 1e maanden dient men natuurlijk voorzichtig om te gaan met de vloer.

Kan ik stucadoren als de vloer al ligt?

De vloer goed afdekken en tapen met stucloper en er voor zorgen dat de stucadoor netjes werkt. Na werkzaamheden direct de stucloper weghalen. Ventileren en voorzichtig stoken om het vele aanwezige vocht in het stucwerk te laten drogen. Het aanwezige vocht in de vertrekken heeft nagenoeg geen invloed op Uw vloer. Een houten vloer heeft meer last van een te lage relatieve luchtvochtigheid. Plaats in de winter maanden altijd een  luchtbevevochtiger en koop een Hygrometer.

Een houten vloer in een nieuwbouw woning?

Bij een nieuwbouw woning dient U altijd rekening te houden met het restvocht in de beton- of Anhydrietvloer. Beton droogt al naar gelang het jaargetijde ca. 1 cm per week. Voor Anhydriet dient U rekening te houden met langere droogtijden. Tevens kan een te natte kruipruimte en/of grondwater een grote rol spelen bij de uiteindelijke droging van een vloer. Als het restvocht nog minimaal is kan de vloer afgedekt worden met een vochtprimer, doch dit mag ten hoogste 6% zijn. Bij twijfel altijd een specialist raadplegen.

Wat voor garanties verstrekt Uw bedrijf?

De Plancken Vloer bv is aangesloten bij het CBW wat staat voor Centrale Branchevereniging Wonen. De garantie behelst 3 jaar, welke wij op verzoek gratis verlengen naar 5 jaar. Bij meningsverschillen wordt er onafhankelijk gearbitreerd en een bindend oordeel uitgesproken, waar beide partijen zich aan dienen te houden. Een arbitrage brengt altijd voor beide partijen kosten met zich mee, welke vaak maar gedeeltelijk verhaald kunnen worden.

Levert U vloeren met een FSC keurmerk?

Vele houtsoorten hebben een FSC keurmerk, wat betekent dat het bos waaruit gekapt wordt valt onder duurzaam bosbeheer. Wettelijk ligt vast dat zo’n bos binnen 3 jaar opnieuw wordt aangeplant. FSC is de afkorting van Forest Stewardship Council, een uit de milieubeweging voortgekomen organisatie. Kopers die hier voor kiezen dienen wel rekening te houden dat dit hout veelal duurder is.

Maakt de Plancken Vloer bv deel uit van een keten?

De Plancken Vloer is een modern familie bedrijf met een goede uitstraling met vele jaren ervaring in het verkopen en het monteren van vloeren met eigen gecertificeerde Parketteurs voor zowel Particulier, Architecten, Makelaars en Aannemers. Dankzij onze veelzijdigheid en jarenlange ervaring hebben veel know how in onze gelederen.

tumbnail waterschade dpv

Waterschade taxatie

 

U heeft onverhoopt schade aan uw houten vloer of parket vloer? Dan heeft u een schaderapport nodig voor de verzekerings maatschappij. De Plancken Vloer is gespecialiseerd in waterschades van massieve planken vloeren, parket en Tapis vloeren.

Meer info...

vissegraat eiken dpv 2

Vloerverwarming

 

Steeds vaker worden parket en vloerverwarming met elkaar in “contact” gebracht. Dit is niet verwonderlijk. De combinatie zorgt voor een behaaglijke vloer met een warme en natuurlijke uitstraling. Met onze handleiding willen we u een leidraad mee geven.

Meer info...

CBW_garantie

CBW erkend

 

De Plancken Vloer vind garantie en zekerheid voor de klant belangrijk, daarom zijn wij aangesloten bij het CBW
wat staat voor Centrale Branchevereniging Wonen. De garantie behelst 3 jaar, welke wij op verzoek gratis verlengen naar 5 jaar.

Meer info...

Contact

 

De Plancken Vloer B.V.

 

De Ruyterkade 107
1011 AB Amsterdam
Telefoon: 020 – 428 46 56
E-mail: info (@) deplanckenvloer.nl

 

Openingstijden: wo t/m za van 10.30 tot 17.00

Overige dagen op afspraak.

Google Maps